top of page
Writer's pictureForumul Romilor

Proiectul HURT-2023

UN PROIECT FARR DEDICAT HOLOCAUSTULUI UITAT AL ROMILOR DIN TRANSNISTRIA: ÎNFIINȚAREA UNEI COALIȚII TRANSNAȚIONALE ROME PENTRU COMEMORAREA EUROPEANĂ


La data de 6 iunie 2023, a fost depus proiectul HURT-2023, conform condiţiilor apelului european CERV-2023-CITIZENS-REM în valoare de 10.200.000 EUR. Valoarea solicitată în proiectul HURT-2023 este de 528.479 de Euro.


Consorţiul de proiect este format din cele mai vechi şi mai active 4 ONG-uri membre ale FARR, care sunt şi acreditate la Parlamentul României, în diverse comisii de specialitate relevante, in ceea ce priveste intersul romilor de a influenţa pozitiv legislaţia din România, în direcţia unui acces mai bun la Drepturile Omului.






Liderii consorţiului de proiect, respectiv domnul Mihalache-Berculică Stănescu (ADCRC), domnul Valeriu Drăgoi (AMEI), doamna Maricica Nica (AMRR) precum şi domnul Ali Tair (UDTP) au inclus in echipa si câte 3 colegi din alte asociaţii-membre ale FARR, solicitând alocări bugetare suficiente pentru a susţine activitatea unui nr total de 17 membri ai echipei de proiect, pe langa echipamente (laptopuri, telefoane mobile,imprimante, birotică) şi acoperirea cheltuielilor unui număr important de deplasări în ţară şi în afara graniţelor României, acoperirea cheltuielilor de cazare precum şi diurne de subzistenta, conform plafoanelor bugetare din condiţiile de eligibilitate.


Rezultatele evaluării acestui proiect, din partea finanţatorului, vor fi disponibile în septembrie 2023. În cazul in care se va aproba proiectul, cele 4 asociaţii din consorţiu vor gestiona, oficial, in cele 4 conturi bancare respective, suma de 528.479 de Euro împărţită relativ egal (în jur de 100.000 de euro fiecare), pentru a îndeplini următoarele 4 obiective ale proiectului, pe parcursul a 12 luni:


(1) Cercetarea și documentarea Holocaustului uitat al romilor din Transnistria şi publicarea rezultatelor acestor cercetări


(2) Creșterea nivelului de conștientizare şi sensibilizare publică despre acest eveniment istoric – prin diverse evenimente media, online şi offline, laice şireligioase; lobby pentru data de 24 mai Zi Comemorativă


(3) Instalarea a 5 pietre memoriale în 5 locații diferite din România, însoţite de ceremonii oficiale de dezvelire, slujbe religioase multi-culturale, conferinţe de presă locale, precum şi oferirea unor Granturi Memoriale (în bani) unui număr de 55 de supravieţuitori şi/sau descendenţi ai victimelor Holocaustului Uitat al Romilor din Transnistria.


(4) Înființarea unei Coaliții Transnaționale Rome pentru Comemorarea Europeană a Holocaustului Romilor, cu lansare oficiala în cadrul unei conferinţe internaţionale.


Zona de acţiune a proiectului se va face şi la nivel internaţional dar mai mult în România, pe următoarele 4 zone geograficedereferinţă:


1.Zona Nord (Echipa Bercu/ADCRC)

2.Zona Centru (Echipa Maricica/AMRR)

3.Zona de Sud-Est (Echipa Ali/UDTP)

4.Zona Sud-Vest (Echipa Valeriu/AMEI).


Proiectul HURT-2023 abordează Holocaustul uitat al romilor din Transnistria care aavut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul proiectului este de a crește nivelul de conștientizare, de a pleda pentru recunoaștere și de a onora victimele.


Prioritățile includ patru domenii principale de acțiune: (1) cercetarea și documentarea Holocaustului uitat al romilor din Transnistria; (2) creșterea nivelului de conștientizare despre acest eveniment istoric; (3) instalarea a 5 pietre memoriale în diferite locații din România; (4) înființarea unei Coaliții Transnaționale Rome pentru Comemorarea Europeană.


Pietrele vor servi drept monumente permanente, evidențiind tragedia și amintind oamenilor de Holocaustul romilor din Transnistria, în care peste 6.000 de bărbați romi, peste 5.000 de femei rome și peste 13.000 de copii romi au căzut victime regimului nazist al maresalului Antonescu, prin ordonanța secretă de stat nr. 70S/24.05.1942.


În plus, acest proiect va milita pentru recunoașterea oficialăde către statul român a zilei de 24 mai ca Ziua Națională a Comemorării Victimelor Romilor căzute în Holocaustul din Transnistria,


Prin atingerea acestor obiective, ne propunem să corectăm neglijența istorică, să facilităm reconcilierea morală a supraviețuitorilor și a urmașilor victimelor, să promovăm rememorarea și să asigurăm includerea acestei istorii uitate în eforturile de rememorare, nationale si europene.


The Forgotten Roma Holocaust of Transnistria: Establishing a Transnational Roma Coalition for European Remembrance.


Sursa: IUNIE 2023 | NEVO DROM Video

32 views0 comments

Comments


bottom of page